Pak je Kans – preventie jeugdcriminaliteit (Enver/JSO)

Een derde van de Nederlandse jongeren geeft zelf aan het voorgaande jaar een strafbaar feit te hebben gepleegd. Vanwege de lichte ernst van de meeste feiten (zoals winkeldiefstal of oplichting), zullen deze delicten meestal niet worden opgespoord of vervolgd. Het kan dan al wel gaan om signaalgedrag. Kijkend naar geregistreerde verdachten, dan gaat het om 1,7% van de jongeren in 2022.

Juist vanwege dit verschil is signalering en preventie van groot belang. Dit voorkomt dat jongeren in een negatieve spiraal naar ernstiger delicten (zoals High Impact Crime, d.w.z. woninginbraken, straatroven en overvallen) terecht komen. Eerder onderzoek wijst namelijk uit dat mensen die al op vroege leeftijd beginnen met criminele activiteiten in de regel langere, meer gevarieerde, en ernstigere criminele carrières hebben dan zij die pas op latere leeftijd crimineel gedrag vertonen.

De methodiek Pak je Kans, die door Enver in Rotterdam wordt uitgevoerd, ter preventie van jeugdcriminaliteit, is succesvol. Samen met jongeren en hun omgeving (peergroup, school, wijk en gezin) kijkt een trajectbegeleider naar risico’s en krachten en wordt er een plan op maat gemaakt om uit de criminaliteit te blijven of te komen. Lees hier de voorlichting over Pak je Kans van Enver voor ouders. Ik mag, in opdracht van JSO, een bijdrage leveren aan de onderbouwing van de methodiek in het handboek van Pak je Kans.