Themis: “Ik voel me serieus genomen”

In 2016-2017 werd het jaarprogramma van Themis uitgevoerd bij Xtra, welzijnsorganisatie in Den Haag. De deelneemsters waren Marokkaanse vrouwen (33-55 jaar oud), die over het algemeen al geruime tijd in Nederland wonen (35-1 jaar lang). Doel van het jaarprogramma is actiever deelnemen aan de samenleving.

Dit programma focuste op veiligheid, uitwisseling, peer support en goede communicatie. Het begin- en eindniveau van de deelneemsters is moeilijk vast te stellen omdat niet alle deelneemsters aan beide metingen* hebben meegedaan. De begeleidster heeft iedere week een evaluatie ingevuld, waaruit leerverhalen zijn opgetekend. Apparent analyseerde alle gegevens en stelde de korte rapportage op.

Reacties op het programma waren o.a.:

  • Mijn depressie is verminderd doordat ik kan praten, me gehoord en begrepen voel.
  • Ik geef mijn gezin, echtgenoot en kinderen meer tijd.
  • Ik ben me ervan bewust geworden dat het geduld wat ik in mijn leven heb gehad me ook wel veel mooie dingen heeft opgeleverd.
  • Als leerling voel ik me serieus genomen in mijn mogelijkheden en voel me niet bedreigd of gekleineerd door de begeleider.
  • Ik raak niet in paniek en voel ervaar geen druk bij het leren van nieuwe dingen, dit is voor mij nieuw.
  • De relatie met mijn man is erg verbeterd door de oefeningen in Themis

>> Klik hier voor de rapportage. <<

*Metingen binnen Themis: taalniveau, participatieniveau, self-efficacy, gezinsfunctioneren

>>Klik hier voor het factsheet over Themis<<